غذاهای شب عید نوروز در شهرهای مختلف ایران

به گزارش وبلاگ سیما، با نزدیک شدن نوروز تقریبا تمام خانواده های ایرانی در تکاپو و جنب و جوش هستند تا آداب و رسوم استقبال از سال جدید را یک به یک اجرا نمایند تا به این ترتیب طبق باور پیشینیان خود سال نو برایشان خوش یمن و مبارک گردد.

غذاهای شب عید نوروز در شهرهای مختلف ایران

ایرانیان در روز های آخر سال پس از به سرانجام رساندن خانه تکانی و خرید عید، کم کم آغاز به چیدن سفره هفت سین می نمایند تا طبق رسم هر سال کنار آن بنشینند و سال را تحویل نمایند. اما یکی از رسوم مهم نوروز را نیز فراموش ننموده و از قبل برای آن تدارک می بینند، این رسم مهم غذای شب عید است. با قاطعیت می توان گفت که شب عید برای بیشتر مردم جهان یک شب خاص و متفاوت است.

ما ایرانیان هم مانند همه مردم جهان برای این شب غذا های مخصوصی را تدارک می بینیم و بر اساس باور قدیمی ها، خوردن این غذا ها بی دلیل نبوده و در انتخاب آن حکمتی بوده است.

سبزی پلو با ماهی

سبزی پلو با ماهی غذای محبوب و معروف بیشتر ایرانیان مخصوصا در سال های اخیر است. بیشتر ایرانیان این غذا را برای شب عید آماده می نمایند و از آن جا که همه آداب و رسوم نوروز نمادین هستند و در پشت تمام رسم های ایرانیان حکمتی نهفته است، طبق باور قدیمی ها، ماهی داستان حضرت سلیمان را روایت می نماید، در این روایت حضرت سلیمان انگشتر خود را در شکم ماهی پیدا کرد، پس ما ماهی می خوریم به امید این که حقیقت را بیشتر درک کنیم. بر اساس باور های دیگر ماهی نشانه حیات است و خوردن برنج به دلیل داشتن برکت در کنار ماهی که نشانه حیات است و سبزی که حکایت از برکت و زایش دارد، در بسیاری از خانواده های ایرانی در هر کجا که زندگی می نمایند، مرسوم بوده و هست. بعضی از ایرانی ها مانند مردم زنجان ماهی را با رشته پلو یا زعفران پلو می خورند و بعضی دیگر آن را در کنار کوکو یا خورش های محلی سرو می نمایند.

رشته پلو

خوردن رشته پلو در مناطقی از ایران مانند آذربایجان، کرمانشاه و اراک رایج بوده و هست. قدیمی ها با این باور که با خوردن رشته پلو بهتر می توانند زمام امور را در سال جدید بدست بگیرند این غذا را برای شب عید انتخاب نموده و طبخ می کردند. امروزه هنوز هم بعضی از ایرانیان در شب عید آش رشته یا رشته پلو می پزند و ریشه این رسم به همان باور قدیمی برمی گردد. رشته پلو یکی از لذیذترین پلو های مخلوط است و ترکیبی از رشته پلویی، کشمش پلویی و برنج و زعفران است.

کوکو سبزی

بعضی از ایرانیان در گذشته برای شب عید کوکو سبزی درست می کردند و بعضی هنوز هم در کنار سبزی پلو ماهی، کوکو سبزی می گذارند. قدیمی ها بر این باور بودند که با خوردن کوکو دیگر به دنبال اشیائی که در خانه تکانی گم شده اند نمی گردیم و به اصطلاح کو... کو نمی کنیم. اما شاید استفاده از سبزی به عنوان نماد سبزی و طراوت در غذای شب عید نیز دلیل طبخ این غذا به عنوان غذای شب عید بوده است.

دلمه

پختن این غذا به عنوان غذای مخصوص شب عید در بین آذربایجانی ها رایج است. آن ها معتقدند با خوردن دلمه می توانند به آرزو های خود در سال نو برسند. این دلمه با برگ های مو تهیه می گردد و محتوی سبزیجات معطر، گوشت و برنجی است که برگ های مو به شکل زیبایی به دور آن پیچیده شده اند.

کوفته محلی

غذای مخصوص شب عید مردم استان چهارمحال و بختیاری کوفته محلی است. این کوفته که با گوشت گوساله، برنج و سبزیجات معطر تهیه می گردد، غذای محبوب مردم این استان و بعضی از مردم کرمانشاه در شب عید است.

خورش سبزی

خورش سبزی در بعضی از شهر های ایران مخصوصا شهر های ناحیه کوهستانی کشور غذای محبوب شب عید به شمار می رود. این دسته از ایرانیان معتقدند با خوردن خورش سبزی سال خوش و خرمی خواهند داشت.

ترشی تره با ماهی

مردم گیلان هم ماهی را در سفره شب عید خود دارند، اما ترجیح می دهند آن را در کنار ترشی تره که یک غذای خوش طعم گیلانی است، بخورند. این غذای خوشمزه با سبزی های معطر و مخصوص، سیر و تخم مرغ درست می گردد و با کته و ماهی، سفره شب عید بعضی از گیلانی ها را تشکیل می دهد.

سبزی پلو با ماهی و ته چین

مردم مازندران برای این شب ماهی شکم پر تهیه می نمایند، این ماهی که با انواع و اقسام سبزی های معطر پر می گردد، غذای بسیار خوشمزه ای است که در کنار ته چین و سبزی پلو در شب عید سرو می گردد.

غذای محبوب شب عید در همدان نوعی آبگوشت و کوفته است، برای تهیه این کوفته از خرما، گردو، آلو، پیاز سرخ شده، ادویه های معطر و تخم مرغ استفاده می گردد.

منبع: گردشبان

به "غذاهای شب عید نوروز در شهرهای مختلف ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "غذاهای شب عید نوروز در شهرهای مختلف ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید