جنگلی به قدمت 40 میلیون سال

به گزارش وبلاگ سیما، جنگل های هیرکانی بازمانده دوران سوم زمین شناسی و عصر یخبندان هستند که به نظر بعضی از محققان حدود 40 میلیون سال قدمت دارند.

جنگلی به قدمت 40 میلیون سال

این جنگل ها از نظر گونه های بومی و باستانی، پوشش گیاهی و تنوع زیستی با نادرترین گونه های جنگلی دنیا شامل 80 گونه درختی، 50 گونه درختچه ای و گونه های جانوری چون پلنگ، خرس، کل و بز، مرال و ... میراثی بسیار ارزشمند است.

در اکثر نقاط اروپا و سیبری، این نوع جنگل ها به دلیل سرما و یخبندان قادر به بقا نبوده اند و در حال حاضر فسیل هایی از آن ها به جای مانده، اما به دلیل اقلیم معتدل ترِ حاشیه دریای خزر در این منطقه به حیات خود ادامه داده اند. جنگل های هیرکانی زیست منطقه ای در زیست بوم جنگل های مختلطِ پهن برگ در حاشیه جنوبی و جنوب غربی دریای خزر در بخش هایی از 5 استان شمالی ایران و در بخشی از جمهوری آذربایجان واقع شده است. این جنگل از منطقه هیرکان جمهوری آذربایجان شروع و تا استان گلستان در ایران امتداد می یابد.

هفته گذشته در چهل وسومین اجلاس کمیته میراث دنیای یونسکو، جنگل های هیرکانی به عنوان دومین میراث طبیعی ایران در فهرست میراث دنیای یونسکو به ثبت رسید. لازم به ذکر است واژه هیرکان، شکل یونانی نام گرگان است.

کامران پورمقدم، رئیس شورای عالی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور بیان کرد، جنگل های هیرکانی در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث دنیای یونسکو به نام ایران به ثبت رسید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، کامران پورمقدم گفت:مناطق و محدوده های جنگلی ثبت شده به عنوان میراث دنیای یونسکو با مساحتی در حدود 307 هزار هکتار از جنگل های هیرکانی در استان های گلستان، مازندران، گیلان، سمنان و خراسان شمالی واقع شده است و ارزش بالای اکولوژیکی و تاریخ طبیعی این ناحیه سبب شد که به عنوان بیست و چهارمین اثر دنیای ایران و دومین اثر طبیعی کشورمان در یونسکو ثبت شود.

به گفته پورمقدمبر اساس گزارش ارزیابان IUCN مناطق معرفی شده کاملاً با شاخص های این نهاد مطابقت داشته و دارای ارزش بالا و منحصربه فرد برای ثبت به عنوان میراث طبیعی دنیای است و این ثبت دنیای، ضمن معرفی ارزش بالای جنگل های هیرکانی به دنیا، سبب الزام برای افزایش سطح اقدامات و مدیریت در محدوده های معرفی شده خواهد بود.

حجت الله ایوبی، دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران نیز گفت: با ثبت جنگل های هیرکانی، یونسکو برای بیست و چهارمین بار به دنیای بودن میراث های تاریخی و طبیعی ایران ادای احترام کرد.

به گفته ایوبی بازرسان یونسکو با شرکت در نمایشگاه عکس هیرکانی که کمیسیون ملی یونسکو آن را 30 مهر 1397 در ایران برگزار کرد، ضرورت توجه افکار عمومی به این میراث بزرگ را تأیید کردند.

تاریخچه این تصمیم به 21 تیر 1385 باز می شود. در آن هنگام جمهوری آذربایجان درخواست ثبت دنیای جنگل های خزری-هیرکانی را به یونسکو ارائه کرد. کارشناسان این سازمان بعد از آنالیز موضوع، بیان کردند که سهم جمهوری آذربایجان تنها 20 هزار هکتار، در مقابل سهم دومیلیون هکتاری ایران از این جنگلِ متعلق به دوره ژوراسیک است و به همین دلیل، ثبت دنیای این اثر به تنهایی به نام آذربایجان ممکن نخواهد بود.

چهل وسومین اجلاس کمیته میراث دنیای یونسکو،10 تا 19 تیر با حضور 180 کشور، در جمهوری آذربایجان تشکیل شد.

عکس: فرشته اصلاحی/آرشیو عکس وبلاگ سیما

منبع: همشهری آنلاین

به "جنگلی به قدمت 40 میلیون سال" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "جنگلی به قدمت 40 میلیون سال"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید