خداحافظی با رمبو؛ یک عمر اکشن و آدرنالین

به گزارش وبلاگ سیما، روزنامه همشهری - محمد ناصر احدی: 10 سال پس از آخرین حضورش بر پرده نقره ای، سیلوستر استالون یک بار دیگر در نقش جان رمبو به سینما ها بازگشته تا شاید پایانی مناسب برای ماجراجویی های این قهرمان فیلم های اکشن پیدا کند.

خداحافظی با رمبو؛ یک عمر اکشن و آدرنالین

قهرمانی که یادآور فیلم هایی است که برای مردان و پسران ساخته می شدند و باعث افزایش ترشح هورمون آدرنالین در تماشاگران می شوند. قهرمانی که بیش از 30 سال است در ویتنام، افغانستان و برمه به کشت و کشتار پرداخته است.

او که نخستین بار در سال 1982 در شهر کوچکی در واشنگتن بنای عصیان گذاشت و به جنگ نیرو های پلیس و ارتش آمریکا رفت، در طول سال های بعد، از کهنه سربازی ناسازگار و دلزده از جنگ و خونریزی به مأموری با قابلیت های وی ژه نظامی تبدیل شد که در بزنگاه های سیاسی تمام توانش را برای تفوق نظامی و ایدئولوژیک دولت متبوعش به کار می گیرد.

در چند سال اخیر که دونالد ترامپ قصد ساخت دیوار مرزی میان آمریکا و مکزیک را داشته، عجیب نیست که آخرین مأموریت رمبو در خاک مکزیک است. برتولت برشت گفته مردانی هستند که یک روز می جنگند و خوب هستند؛ مردانی هستند که یک سال می جنگند و بهتر هستند.

مردانی هستند که سال های زیادی می جنگند و از بقیه بهترند، اما مردانی هستند که همه عمرشان در حال جنگند و آن ها کسانی اند که وجودشان ضروری است. جان رمبو از جنس گروه آخر است. به مناسبت اکران جدیدترین قسمت از مجموعه فیلم های رمبو تمام فیلم های این مجموعه را مرور کرده ایم.

اولین خون

عنوان اصلی:

First Blood

محصول:

1982

کارگردان:

تِد کاچِف

بودجه ساخت:

15 میلیون دلار

میزان فروش:

125.2 میلیون دلار

استالون یکی از 3 فیلمنامه نویس این فیلم است و فیلمنامه براساس کتاب اولین خون نوشته دیوید مورِل که در سال 1972 منتشر شد، نوشته شده است. جالب است بدانید که در این کتاب رمبو نام کوچک ندارد.

داستان فیلم:

جان رمبو کهنه سرباز آشفته و قدرندیده ای است که پای پیاده سفر می کند و وارد شهر کوچک و دورافتاده ای در واشنگتن می گردد. کلانتر ویل تیزِل که فکر می کند رمبو مایه دردسر است، او را به خارج شهر می برد و از او می خواهد دیگر برنگردد، اما وقتی رمبو برمی گردد، او را بازداشت می کند و در کلانتری به همراه چند نفر از نیروهایش رمبو را شکنجه می دهد.

رمبو که سربازی کارآزموده و تعلیم دیده است، برای دفاع از خود، با آن ها درگیر می گردد و به جنگل می گریزد. نیرو های کلانتری یکی پس از دیگری به دست رمبو کشته می شوند و نمی توانند از پس او برآیند.

ناچار نیرو های ارتشی برای به دام انداختن رمبو فراخوانده می شوند و در نهایت با میانجیگری کلنل سام تراتمن (با بازی ریچارد کِرِنا) که رمبو را از قبل می شناسد، رمبو از کشتن کلانتر تیزل منصرف می گردد.

موسیقی فیلم را آهنگساز مشهور سینما، جری گلدسمیت ساخته که بُعد جدیدی به شخصیت جان رمبو داده و در دنباله های این فیلم نیز از آن استفاده شده است.

این فیلم در میان مجموعه فیلم های رمبو نقد های مثبت تری دریافت کرده، به خصوص در سال های اخیر که هرچه بیشتر شبیه یک فیلم کالت شده و جایگاه خاصی در میان علاقه مندان ژانر اکشن و حتی در مطالعات سینمایی پیدا کرده است.

فیلم مضمون و ساختاری کلیشه ای دارد، اما از ریتم خوبی برخوردار است که تماشاگران را به دنبال کردن سرنوشت این سرباز عاصی و خشمگین راغب می کند.

رمبو: اولین خون قسمت 2

عنوان اصلی:

Rambo: First Blood Part II

محصول:

1985

کارگردان:

جورج پی. کوزماتوس

بودجه ساخت:

44 میلیون دلار

میزان فروش:

در داخل آمریکا: بیش از 150 میلیون دلار فروش محلی: بیش از 300 میلیون دلار

استالون و جیمز کامرون -خالق تایتانیک و آواتار - فیلمنامه این فیلم را نوشته اند. کامرون فیلمنامه اولیه را با این ایده نوشت که جان تراولتا به عنوان پارتنر در کنار استالون حضور داشته باشد، اما استالون از این ایده خوشش نیامد و آن را کنار گذاشت و فیلمنامه را بازنویسی کرد تا رمبو به تنهایی قهرمان فیلم باشد.

داستان فیلم:

این فیلم از جایی شروع می گردد که فیلم قبلی تمام شده است. جان رمبو که به جرم راه انداختن جنگی چریکی علیه نیرو های پلیس شهری کوچک زندانی شده، رودرروی فرمانده سابقش، کلنل تراتمن، قرار می گیرد. به او پیشنهاد می گردد اگر مسئولیت انجام مأموریت مخفیانه ای را برای کسب اطلاع درباره وضعیت سربازان مفقود آمریکایی در ویتنام که زندانی ویت کنگ ها هستند به عهده بگیرد، بخشیده خواهد شد.

لی ماروین که در فیلم نخست برای ایفای نقش کلنل تراتمن درنظر گرفته شده بود، قرار بود در این فیلم نقش مارشال مرداک را بازی کند که در نهایت از پذیرش این نقش سر باز زد.

بیشتر نقد های نوشته شده روی این فیلم منفی است، هرچند در میان تماشاگران فیلمی محبوب به شمار می رود و به کالتی کلاسیک تبدیل شده است.

رمبو 3

عنوان اصلی:

Rambo III

محصول:

1988

کارگردان:

پیتر مک دونالد

بودجه ساخت:

58 تا 63 میلیون دلار

میزان فروش:

189 میلیون دلار

مثل دو فیلم قبلی، استالون یکی از نویسندگان فیلمنامه است و همراه با شلدون لِتیچ فیلمنامه این فیلم را به نگارش درآورده است.

داستان فیلم:

3 سال پس از اتفاقاتی که در ویتنام اتفاق افتاده، کلنل تراتمن و یکی از مقامات رسمی وزارت امور خارجه آمریکا به نام گریگز از رمبو که به عزلت نشینی در معبدی بودایی روی آورده، می خواهند تا در مأموریتی مخفی برای رساندن موشک های استینگر به مجاهدان افغان، آنان را کمک دهد. رمبو در این راستا باید با فرمانده بدجنس و بی رحم نیرو های روس دست وپنجه نرم کند.

فیلم پر از صحنه های کشت و کشتار و انفجار و تیراندازی است. استالون گفته که ایده اولیه او برای این فیلم بیشتر شبیه به فیلم اشک های خورشید (فیلمی جنگی با بازی بروس ویلیس که به عملیات گروه نجات نیروی دریایی ایالات متحده در جنگل های نیجریه می پردازد) بوده، با این تفاوت که ماجرا در افغانستان اتفاق افتاده است.

در دوران جنگ سرد، ساخت فیلمی تبلیغاتی برای به رخ کشیدن نیروی نظامی آمریکا و تحقیر روسیه توسط هالیوود امری مرسوم بود. با این حال، این فیلم یکی از ضعیف ترین فیلم های این مجموعه است که نقد های بسیار منفی ای از منتقدان دریافت کرده است.

جان رمبو

عنوان اصلی:

John Rambo

محصول:

2008

کارگردان:

سیلوستر استالون

بودجه ساخت:

50 میلیون دلار

میزان فروش:

113.2 میلیون دلار

در این فیلم آرت مونتِراستِلی که بیشتر به عنوان نویسنده ای تلویزیونی شناخته می گردد به کمک استالون آمد و به اتفاق هم فیلمنامه چهارمین فیلم مجموعه رمبو را نوشتند.

داستان فیلم:

جان رمبو که از دردسر کناره گرفته، در تایلند به ماهیگیری مشغول است. سرپرست یک گروه مدافع حقوق بشر از او می خواهد که آن ها را به برمه برساند. رمبو در ابتدا مخالفت می کند، اما در نهایت می پذیرد و با آنان همراه می گردد. وقتی سرپرست گروه و نامزدش به دست نیرو های شبه ارتشی برمه ای اسیر می شوند، رمبو برای نجات جان آن ها خون راه می اندازد.

استالون تأیید کرده از آنجا که بودجه ساخت این فیلم محدود بوده، برای اینکه فیلم را خاطره انگیز کند، تصمیم گرفته به فیلم جلوه گرافیکی خشن ببخشد و به همین دلیل در بیشتر صحنه های فیلم از مقادیر زیادی خون مصنوعی که ارزان بوده استفاده کرده است.

صحنه ای که رمبو با یک تیربار نیرو های برمه ای را به گلوله می بندد، معروف ترین صحنه فیلم است.فیلم نه در برمه که در نزدیکی آن ساخته شده و استالون گفته این فیلم را در حالی ساخته که گلوله های واقعی از بالای سرشان می گذشته است. درضمن، فیلم اجازه اکران در برمه پیدا نکرد.

منتقدان خشونت فیلم را تقبیح کردند درحالی که به ستایش از اجرای صحنه های اکشن و بازی استالون پرداختند. در کل، این فیلم از نظر انتقادی وضعیت بهتری از دو دنباله قبلی دارد.

رمبو: آخرین خون

عنوان اصلی:

Rambo: Last Blood

محصول:

2019

کارگردان:

آدریان گرانبرگ

بودجه ساخت:

50 میلیون دلار

میزان فروش:

76.8 میلیون دلار

متیو سیرالنیک -که نویسنده ای تلویزیونی است- و استالون فیلمنامه نویسان آخرین فیلم این مجموعه هستند.

داستان فیلم:

11 سال پس از اتفاقات برمه، رمبو بیشتر وقت خود را در ایالت آریزونا به کار در مزرعه پدری اش می گذراند. اما زمانی که کارتل های مواد مخدر مکزیک دختر یکی از دوستانش را می دزدند، به دنبال آن ها به کشور مکزیک می رود و با یکی از قدرتمندترین کارتل های مواد مخدر دنیا درگیر می گردد.

واکنش منتقدان به این فیلم عموما منفی است و فیلمنامه، خشونت بصری، کارگردانی و مایه های نژادپرستانه آن نسبت به مکزیکی ها مورد نکوهش قرار گرفته است.

نکاتی درباره یک شمایل

  • اورکت ارتشی رمبو یکی از اصلی ترین نشانه هایی است که شخصیت این قهرمان محبوب و دهه هشتادی فرهنگ عامه آمریکا را شکل می دهد.
  • سربند رمبو یکی دیگر از مشهورترین متعلقات این شخصیت است.
  • تیربار، چاقو و تیروکمان معروف ترین سلاح های رمبو هستند.
  • رونالد ریگان، چهلمین رئیس جمهور آمریکا، چندبار در سخنرانی هایش به رمبو اشاره کرد و وجهه ای سیاسی به این شخصیت بخشید.
  • استالون زمانی که نخستین بار در فیلم اولین خون در نقش جان رمبو ظاهر شد، 36 سال داشت و در فیلم آخر این مجموعه 73 ساله است.
  • استالون برای قسمت های دوم و سوم این مجموعه برنده جایزه بدترین بازیگر سال شده است.
  • رمبو: اولین خون قسمت 2 برنده بدترین فیلم از ششمین دوره جایزه تمشک طلایی شده است.
منبع: برترین ها

به "خداحافظی با رمبو؛ یک عمر اکشن و آدرنالین" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خداحافظی با رمبو؛ یک عمر اکشن و آدرنالین"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید