خواص و مضرات میوه بالنگ
به گزارش وبلاگ سیما، بالنگ (Citrus medica) یک میوه از دسته مرکبات است که بسیار به لیمو شباهت دارد و دارای پوست ضخیم، ناهموار و معطر است که طعم شیرین و مطبوعی دارد و قسمت میانی آن لطیف و در بیشتر گونه ها تقریبا بدون دانه است. این میوه خوش رنگ بزرگ که بیشتر به رنگ زرد و سبز کم رنگ است از دسته میوه هایی همانند لیمو، لیموترش، پرتقال و گریپ فروت و بعلاوه بسیاری از هیبریدها و گونه های دیگر بوده که دارای فواید سلامتی مختلفی است از تقویت ایمنی گرفته تا مبارزه با سرطان.
بالنگدرخت بالنگ شاخه های نامنظم و برگ های سبز روشن با رایحه لیمو دارد و خود میوه دارای پوستی از سبز تا زرد و نارنجی است. این میوه دارای پوست بسیار ضخیم و چرمی با حداقل اندازه گوشت است که آن را از سایر مرکبات متمایز می نماید.
تاریخچه میوه بالنگ
میوه بالنگ از زمان های قدیم حتی طولانی تر از سایر گونه های مرکبات رشد و پرورش یافته است. گفته می گردد که این میوه بومی هند است، که در اصل به وسیله راهبان بودایی به چین باستان آورده شده است. در گذشته بالنگ به طور گسترده ای در خلیج فارس کشت می شد و گمان می رود که پس از شکست اسکندر مقدونی از امپراتوری ایران در غرب به سمت اروپا توسعه یافته باشد.
کاربرد بالنگ
میوه بالنگ علاوه بر استفاده گسترده در بسیاری از انواع غذاهای آسیایی، جزء رایج بسیاری از عطرها و داروها است. به علت طعم منحصر به فرد پوست، اغلب آن را شیرین می کنند و به غذاهایی مانند سالاد، کیک میوه و مارمالاد و … اضافه می کنند. بالنگ برای تهیه طیف وسیعی از شیرینی، کیک، کوکی، انواع دسر، مربا، دمنوش، چای و … کاربرد دارد.
*از نظر طب سنتی پوست زرد بالنگ طبیعتی گرم و خشک دارد و قسمت گوشت سفید داخلی متصل به پوست زرد آن سرد و تر است.
ترکیبات بالنگ چیست؟
بالنگ سرشار از آنتی اکسیدان ها، فلانوئید، فیبر، ویتامین C، ویتامین B6، نیاسین، آهن، منگنز، کلسیم، روی و پتاسیم است.
خواص بالنگ
- کاهش التهاب
- تقویت معده و هضم بهتر غذا
- تقویت کبد
- رفع یبوست
- ضد فشار خون
- ادرار آور
- ضد باکتری، ویروس و قارچ
- تقویت سیستم ایمنی بدن، دارای آنتی اکسیدان قوی
- ضد سرطان
- ضد دیابت
- بهبود زخم
- کاهش تب، خنک کننده و آرام بخش
- محافظت از قلب
- ضد قند خون
- نشاط آور و ضد افسردگی
- بهبود علایم سرماخوردگی
میوه بالنگ سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان سریع سرماخوردگی، سرفه، گلو درد و کاهش تب می گردد. بالنگ عفونت گلو را رفع نموده و سینه را نرم می نماید و مسائل تنفسی را از بین می برد. بعلاوه منبع عالی پکتین است، نوعی فیبر محلول که آب را جذب می نماید و می تواند به راحتی به وسیله باکتری های مفید روده شما متابولیزه گردد و سیستم گوارش شما را بهبود ببخشد و یبوست را رفع کند. خوردن این میوه باعث تقویت معده بهبود زخم معده و کاهش ورم معده می گردد.
بالنگ یه میوه سرشار از انتی اکسیدان است که می تواند به خنثی کردن رادیکال های آزاد و کاهش التهاب یاری کند. کسانی که دیابت دارند می توانند از این میوه به اندازه مناسب مصرف کنند زیرا بالنگ قند خون را کاهش می دهد. بالنگ یک میوه مناسب برای بهبود بیمارهای کبدی، قلبی است. این میوه مملو از ریزمغذی های مهم، کاروتنوئیدها و آنتی اکسیدان ها است که می تواند در پیشگیری از سرطان همانند سرطان سینه مفید باشد.
خرید بالنگ
هنگام خرید بالنگ تازه، مطمئن شوید که بوی قوی و مطبوعی دارد و در پی پوسته بدون لکه باشید. رنگ این میوه باید زرد روشن تا نارنجی کم رنگ باشد. پوست سبز نشان می دهد که نرسیده است در حالی که رنگ زرد-نارنجی تیره تر به این معنی است که میوه رسیده است. شما می توانید بالنگ را تا یک هفته در دمای اتاق یا به مدت دو تا سه هفته در یخچال نگهداری کنید.
موارد احتیاط
اگرچه تقریبا نادر است، اما ممکن است بعضی از افراد به مرکباتی مانند بالنگ آلرژی داشته باشند. این علائم می تواند شامل خارش، تورم، کهیر، قرمزی و … باشد.
بعضی از افراد ممکن است به پوست مرکبات نیز حساسیت داشته باشند که می تواند منجر به علائم درماتیت تماسی مانند سوزش، خارش یا پوست خشک و پوسته پوسته گردد. در صورت مشاهده این علائم یا سایر علائم آلرژی غذایی ناشی از بالنگ، فورا مصرف را قطع نموده و با پزشک خود مشورت کنید.
منبع: هفت گنج