لایک کردن یا نکردن! مسئله سلامت روان شما است
به گزارش وبلاگ سیما، حواستان باشد! فیس بوک شما را تبدیل به یک بیمار روانی نکند.
یک روز خسته نماینده و طولانی را پشت سر گذاشته اید و تلویزیون هم برنامه خاصی ندارد که دیدن کنید. لابد برترین وقت است که به فیس بوک سر بزنید! اما آیا این تصمیم به نفع سلامت شماست؟!
تحقیقات نو نشان می دهد که ممکن است این کار به ضرر سلامت شما باشد! هر چند پاسخ این سؤال کمی پیچیده است.
پژوهشگران به تازگی دریافتند که لایک کردن یا پسندیدن پست های افراد دیگر و کلیک کردن بر روی لینک هایی که آنها به اشتراک می گذارند با گزارشات منفی در خصوص آسیب سلامت روانی و جسمی و حس رضایت از زندگی در ارتباط است.
طبق این یافته های نو، اندازه کمی فعالیت در رسانه اجتماعی و ارتباطات در سایت های شبکه های اجتماعی می تواند مفید باشد اما وقتی افراط گردد شما را به درد سر می اندازد.
لذت استفاده از رسانه اجتماعی برای هر شخص به عوامل زیادی بستگی دارد که شامل فاکتورهای شخصی مانند سن می گردد.
لایک نکردن یعنی چه؟
در تحقیقات نو که بر روی 5200 نفر با میانه سنی 48 سال در سه مرحله زمانی انجام شد، سلامت روانی و جسمی شرکت نمایندگان با درجه 1 تا 4 و اندازه رضایت از زندگی با درجه 1 تا 10 ارزیابی شد و شاخص توده بدنی یا BMI نیز از آنها پرسیده شد. شرکت نمایندگان به محققان اجازه دادند که به اطلاعات آنها در فیس بوک دسترسی داشته باشند.
تحقیقات این نتیجه را نشان داد: افرادی که لایک بیشتری می گیرند از نظر سلامت در شرایط بدی هستند و آنهایی که شرایط (استاتوس) فیس بوک خود را مرتب آپدیت می نمایند نسبت به آنهایی که کمتر استاتوس خود را آپدیت می نمایند در شرایط سلامت روانی ناگواری هستند.
بعلاوه، این لینک ها که روز به روز بیشتر می شوند نشان می دهند افرادی که سلامت آنها بدتر می گردد ممکن است به فیس بوک گرایش پیدا نمایند و همین گرایش به سمت فیس بوک اوضاع آنها را بدتر می نماید. پژوهشگران به این نتیجه نیز رسیدند افرادی که شاخص توده بدنی یا BMI آنها بالاتر است بیشتر از فیس بوک استفاده می نمایند اما خود فیس بوک منجر به بالا رفتن شاخص توده بدنی نمی گردد.
پیغام های پیچیده
استفاده مردم از رسانه اجتماعی یک موضوع پیچیده است و مطالعات هنوز در خصوص مضر بودن فیس بوک با هم به توافق نرسیدند.
مطالعاتی که سال گذشته در مجله Psychology of Popular Media Culture به چاپ رسید نشان داد افرادی که روابط رمانتیک و عاشقانه خود را در فیس بوک به نمایش می گذارند روابط باکیفیت تری دارند اما این در صورتی است که علاقه و عشق آنها واقعی باشد. در این تحقیق واقعی بودن و صحت داشتن رابطه با استفاده از سؤالاتی نظیر سؤالات زیر ارزیابی می گردد:
- من عمیق ترین افکار خود را با شریک زندگی ام در میان می گذارم حتی اگر احتمال داشته باشد من و افکارم را درک نکند.
- من بیشتر به برترین های همسرم فکر می کنم تا اینکه بخواهم همه حقیقت را در خصوص او بدانم.
تحقیق دیگری که سال گذشته به چاپ رسید نشان داد قبول کردن دوستی در فیس بوک با زندگی طولانی تر در ارتباط است اما آغاز دوستی ها چنین فایده ای ندارد. با تمام چیزهایی که گفته شد، افرادی که در این تحقیق شرکت کردند و به اندازه میانه از روابط اجتماعی آنلاین و سطح بالایی از روابط اجتماعی آفلاین بهره می برند برترین کار را انجام می دهند.
این احتمال نیز وجود داراد که روابط اجتماعی و شبکه های اجتماعی به بهبود سلامت مردم یاری می نماید. انجمن ها و گروه های مردمی که بیماری های نادر دارند نقطه امید را در میان افراد مبتلا روشن می نمایند و می توانند اطلاعات بیشتر و حمایت بهتری را برای بسیاری از افرادی که حمایت واقعی دریافت نمی نمایند در دسترس قرار دهند.
بر عکس این قضیه نیز اتفاق می افتد: محققان صرف زمان زیاد در رسانه های اجتماعی را با افزایش ابتلا به افسردگی و اختلالات خوردن مرتبط می دانند و نشان داده اند که یک هفته ترک کردن این عادت ها باعث شادی بیشتر مردم می گردد.
بدون اینکه تقصیر را به طور قطع به گردن فیس بوک بیاندازیم یا مدرکی برای استفاده از فیس بوک در جهت بهبود سلامت ارائه دهیم، برترین کار این است که اعتدال را رعایت کنیم و خودآگاهی داشته باشیم. مهم این است که خودمان به این نتیجه برسیم که چه زمانی وقت استراحت کردن و ترک روابط مجازی و پرداختن به روابط مردمی و واقعی است.
منبع: فوت و فن